MFSR: V rozpočte na rok 2014 počíta s výraznými úsporami výdavkov

06.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR v týchto dňoch naplno pracuje na návrhu rozpočtu na budúci rok. Rezort financií by ho totiž mal do 15. augusta predložiť na prerokovanie vláde. "Počítame s výraznými úsporami na výdavkovej strane štátneho rozpočtu, rozpočet je stále predmetom rokovaní, preto je predčasné sa v tejto chvíli vyjadrovať," konštatoval pre TASR poradca ministra financií Radko Kuruc.
Zo skôr zverejnených východísk rozpočtu vyplýva, že ministerstvo počíta so znížením deficitu v budúcom roku pod 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda však na dosiahnutie tohto cieľa už vtedy potrebovala dodatočné opatrenia v celkovej výške 566 miliónov eur. Pomôcť k tomu by pritom mali najmä opatrenia zamerané na boj s daňovými únikmi, ako aj zefektívnenie systému vyplácania sociálnych dávok. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má budúci rok podľa východísk rozpočtu dosiahnuť 3,337 miliardy eur.
Škrtať výdavky však bude musieť vláda aj kvôli horšej prognóze príjmov do štátneho rozpočtu. Júnová prognóza totiž predpokladá, že v budúcom roku by mali byť príjmy štátu nižšie o ďalších 611 miliónov eur. Ako pri jej predstavovaní uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), aby vláda dosiahla všetky svoje stanovené ciele, budú potrebné dodatočné konsolidačné opatrenia. Minister už v júni avizoval, že revízia štátnych výdavkov sa bude týkať bežných tovarov a služieb, miezd štátnych úradníkov, ale aj kapitálových výdavkov.
Vláda musí schválený návrh rozpočtu predložiť Národnej rade (NR) SR do 15. októbra kalendárneho roka. Kažimír už avizoval, že plánuje o návrhu rozpočtu na rok 2014 s kolegami vo vláde rokovať až do poslednej možnej chvíle.
 

Vyberte región